Najčešće diskriminisane žene na porodiljskom i osobe sa invaliditetom

Uz godišnjni izveštaj u Skupštinu Srbije je stigla i preporuka poverenice da se ukine zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ili bar izmeni. Razlog za to je, pre svega, što u praksi diskriminiše žene, naročito majke koje se vrate sa porodiljskog, rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku Brankica Janković.

"U jednom trenutku je bilo neophodno imati jedan ovakav zakon, trebalo je izvršiti reformu državne uprave i smanjiti broj zaposlenih u određenim delovima. Pokazalo se u praksi, prema pritužbama koje nam stižu da je on nejednako pogodio muškarce i žene, pre svega žene koje su tokom trajanja rada na određeno vreme koristile trudničko i porodiljsko odsutvo, nakon čega bi ostajale bez posla i one, faktički, nisu ni bile u radnom odnosu", rekla je poverenica za zaštitu ravnipravnosti. 

Način na koji se sada dolazi do novozaposlenih, kada neko ode u penziju ili bolovanje, je stvorio probleme u funkcionisanju vitalnih delova sistema poput zdrastvene zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja.

Tema godišnjeg izveštaja bile su i primedbe zbog Zakona o finansijskoj pomoći porodici.

"Verujem da ćemo po tom pitanju uskoro dobiti i odluku Ustavnog suda. Mi smo podneli inicijativu za ocenu ustavnosti ali i inicijativu resornom ministarstvu za izmenu zakona pre svega u visini nadoknate tokom porodiljskog bolovanja na šta je i stigao i najveći broj pritužbi", objasnila je Jankovićeva.

Uz žene najviše su diskriminisane osobe sa invaliditetom i starije osobe.

"Brojne barijere su otklonjene ali i dalje postoji problemi pristupačnosti za osobe sa ivaliditetom, koje nisu samo arhitektonske. U izveštaju, kao i do sad, naveli smo koji su sve to problemi, na koji ih način valja otkloniti i dali čitav jedan pregled stanja kako zajedno stvari možemo da unapredimo", rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike