Nadležni iz Alibunara nude smeštaj kod hranitelja, deca ne žele da se razdvajaju

Deci iz Kozjaka posle naše priče od ranog jutra stiže pomoć dobrih ljudi, a predstavnici Pokrajinskih službi za socijalnu politiku razgovarali su sa decom, njihovom majkom i bakom na koji način bi mogli najbolje da im pomognu.

"Ovo su samo pripremne radnje kako bi mogli da adekvatan način u interesu dece da zbrinemo ovu veliku i hrabru, ali na žalost siromašnu porodicu", kaže Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku.

Pokrajinski inspektori socijalne zaštite obavili su inspekcijski nadzor rada socijalne službe u Alibunaru.

"Izostalo je pravovremeno reagovanje sistema, odnosno Centra za socijalni rad i nemamo kontinuirano praćenje rada na zaštiti dece. Mi ćemo sad preduzeti hitne mere na zbrinjavanju ove dece", navodi Maja Reljić Nikić, šef inspekcije socijalne zaštite u Pokrajini.

O deci svakodnevno brinu komšije i njihova baka, ali oni ne mogu da im pruže veliku pomoć.

"Ja sam im pomagala pre šest meseci i ovih poslednjih osam od kad im se majka udala. Dolaze kod mene, hranim ih i dajem šta treba. Brinem koliko mogu i žao mi je što je došlo do ovoga i što ih je majka ostavila", kaže Magdalena Paun, baka napuštene dece.

Deca ne žele da se razdvajaju 

Predsednik opštine Alibunar ističe da se oni trude da pomognu ovakvim porodicama i da su do skora finansirali i porodičnog saradnika koji je obilazio i pomagao deci.

"Zaista dajemo sve od sebe da bi ovakve stvari predupredili, ali to je život i dešavaju se ovakve stvari. Zahvaljujemo se na svima na ovako brzoj reakciji i verujem da je sve to isključivo u korist i dodbrobit dece", navodi predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić. 

Pokrajinske službe ponudile su deci smeštaj u hraniteljskim porodicama ili u dečijem selu u Sremskoj kamenici, ali ona tu pomoć odbijaju.

"Ne želim da se razdvajamo i da moje sestre budu na jednom mestu, a ja na drugom", kaže 15-godišnji Stevan Paun.

Socijalne službe će razmotriti sve mogućnosti na koji način da reše ovaj problem, jer deca ne smeju više nijedan dan da ostanu sama i nezbrinuta.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je nadzor Centra za socijalni rad Alibunar. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike