Na KiM se 1.653 osobe vode kao nestale

U Međunarodnom komitetu nerado govorimo o nacionalnosti nestalih, ali se za jednu trećinu odgovornost traži u Prištini, a za dve trećine od vlasti u Beogradu, istakla je Jelena Stijačić na konferenciji za novinare povodom obeževanja 19 godina rada Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije.

Stijačićeva je poručila da MKCK neće odustati od potrage za nestalima i da će nastaviti da pomaže porodicama žrtava.

Predsednica Udruženja Verica Tomanović rekla je da porodice traže da se nastavi provera lokacija na Kosovu i u Albaniji u potrazi za telima žrtava, a izrazila je i negodovanje što je postupak ekshumacija u zastoju.

Tomanovićeva očekuje podršku države Srbije i apeluje da se usvoji zakon o nestalima, radi rešenja brojnih problema sa kojima se porodice suočavaju.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dušan Čelić je poručio da porodice ne žele da budu predmet političkih rasprava, dok je Igor Popović iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju obećao da slučajevi nestalih neće biti zaboravljeni.

Popović tvrdi da država, odnosno Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pomaže koliko može i da "pitanje nestalih neće biti zabašureno".

Na početak konferencije je došao i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Simo Spasić, koji vređao članove drugog udruženja nazivajući ih "plaćenicima Soroša i Haradinaja", da bi potom napustio Medija centar.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike