Na Dan sećanja na žrtve u saobraćaju poruka – alkohol i volan ne idu zajedno

Srbija se u tu akciju uključila 2010. godine i od tada broj poginulih u saobraćaju kod nas opada. O tome jasno govore i brojevi, dovoljno je reći da je stradalo 426 osoba od početka godine što je za 11 odsto manje nego prošle godine.

Međutim, povređenih je neuporedivo više – sa 5.239 broj se popeo na 16.732, a to je tri puta više.

"Kada je reč o vozačima pod dejstvom alkohola oni su od početka godine izazvali 2.000 saobraćanih nezgoda u kojima je poginulo 43 lica, a 1.400 lica je povređeno. Ono što je posebno strašno, 400 vozača je izazvalo saobraćajnu nezgodu sa preko dva promila alkohola u krvi, što predstavlja nasilničku vožnju", kaže Aleksnadar Radenković iz MUP-a.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbedost saobraćaja poručuje da alkohol i volan ne idu zajedno.

"Mnogo je jeftinije uzeti taksi, mnogo je jeftinije prenoćiti negde, mnogo je jeftinije od novčanih kazni za vožnju pod dejstvom alkohola, a da ne pričamo o tome da ako skrivite saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola da ćete platiti svu šetetu koja nastane, a ona se meri milionima dinara", ističe Okanović.

Agencija za bezbednost saobraćaja dosta ulaže u preventivno delovanje, jer se jedino tako dugoročno mogu očekivati još veća poboljšanja. Recimo prošle godine poginulo je 11 mališana, a ove devet.

"Najveći broj dece je u grupicama na ulici, što je posebno opasno, pa apelujemo roditelje da obrate pažnju i povedu računa gde se deca kreću, jer broj nezgoda sa decom polako počinje da bude upozoravajući", naglašava Dušan Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Evroparlamentarci ističu da su za nultu stopu smrtnih slučajeva na putevima Unije do 2050. godine potrebne stroge mere, poput ograničenja brzine na 30 kilometara u gradovima, nulte tolerancije za vožnju pod dejstvom alkohola. Takvi zakoni su u pripremi i biće uvedeni narednih godina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар