MUP predstavio rezultate rada u prošloj godini

U policijskoj evidenciji godinu za nama obeležilo je razbijanje i procesuiranje 28 organizovanih kriminalnih grupa od kojih se dve terete za teška ubistva, deset za trgovinu narkoticima, dve za prostituciju. Za godinu dana evidentirali su i 4.464 krivičnih dela nasilja u porodici.

"Policija je podnela 4.355 krivičnih prijava i izrekla 31.331 hitnu meru, od čega 9.443 mere privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 21.888 mera privremene zabrane počiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj. Nažalost, i pored svih napora, u okviru porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ubijeno je 40 lica",  ukazuje Željko Brkić, državni sekretar u MUP-u.

Ono što nije završeno u 2022. je izbor direktora policije. U MUP-u odgovaraju, kada bude doneta odluka ko će biti direktor Vlada će ga izabrati.

"Rekli ste godinu i više dana Direkcija nema dirktora ali sve organizacione jedinice funkciniošu u punom kapacietetu i sve se sprovodi s učinkom o kojima možete da se upoznate i preko naših svakodnevnih saopštenja i bezbednost građana nije dovedena u pitanje", navodi Brkić.

Tokom 2022. sprečeno je više od 66.000 nezakonitih prelazaka državne granice, najviše na granici sa Severnom Makedonijom, otkriveno i više grupa koje se bave krijumčarenjem migranata. U akcijama na severu zemlje zaplenjeno je i oružje.

"Jeste pronađena količina oružja, pet automatskih pušaka koje su potekle s područja s KiM i sve što smo do sada našli je poteklo s KiM. Rad se nastavlja na suzbijanju ovih kriminalnih grupa sve u cilju zaštite naših građana i njihove imovine", ističe Mile Jandrić, načelnik Uprave granične policije.

Jedan od prvih zadataka pred policijom je uspostavljanje sistema Amber alert – efikasnije i brže alarmiranje javnosti u slučaju nestanka dece. U završnoj fazi je formiranje posebnog tima.

"Taj tim će imati zadatak da anlizira postojeće stanje, već je u prethodnom periodu bilo takvih aktivnostin ali se stalo. Tim će imati zadatak da analizira stanje i napravi plan aktivnosti", navodi Milica Bondžić, zamenik sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Sektor za vanredne situacije tokom protekle godine evakuisao je i spasio 1.584 osobe. Rad saobraćajne policije obeležila je pojačana kontrola saboraćaja i otkrivanja 1,3 miliona prekršaja, najviše od 2009.godine. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike