Muke sa aflatoksinom u mleku, kako se uklopiti u evropski standard

Sa godišnjom proizvodnjom od sto hiljada litara mleka i četrdeset muznih krava Peter Čorba ubraja se među veće individualne proizvođače mleka u Banatu. Ovo proizvodnjom se bavi duže od tri decenije, prateći novu tehnologiju kojom je u Evropi smanjen alfatoksin do granice dozvoljenog Čorba je pronačao rešenje koristeći francuski proizvod MT.

"Ispod 0,005 znači mogu da konkurišem i na Američko tržište. Koristio sam taj proizvod, jako sam zadovoljan da vam kažem, smanjili smo ga ne da smo ga smanjili nego totale smo ga smanjili", kaže Peter Čorba iz Mužlje pored Zrenjanina

Borivoje Jakovljević iz "Šmek Komerc"-a kaže da su uradili jedan kompletan ogled sa eminentnim institucijama i da će ti rezultati biti vrlo brzo objavljeni.

"Radili smo analize svaki treći dan mleka, uvideli smo kako alfatoksin pada, a onda smo pet šest dana prestali da dajemo mt i tako smo uvideli kako alfatoksin raste", objašnjava Jakovljević.

Ovih dana širom Srbije organizuju se edukativni seminari na temu kako smanjiti alfatoksin u mleku i ostvariti Evropski standard. Predavači su eminentni Evropski stručnjaci iz ove oblasti.

"Jedini način je da to uradimo da koristimo apsolvente mikro oksina jedan od proizvoda koji možemo koristiti u proizvodu mt koristimo ga sto grama po kravi. Možemo koristiti i za ostale životinje i koristimo ga dok ne rešimo probem alfatoksinom u mleku", navodi predstavnik Olmiks grupe iz Rumunije Nandor Pal.

Alfatoksin je kancerogena materija koji je proizvod razvoja plesni koji se javlja u sušnim godinama a u mleko ova gljivica stiže preko kukuruza koji je deo stočne hrane.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike