Mraz desetkovao pojedine voćne vrste u topličkom kraju, ni pčele ne mogu da rade zbog vremena

Milinko Milojević iz Kuršumlije gaji jagodu na više od dva hektara. Da bi sačuvao rod od izmrzavanja morao je da je zaštiti.

"Pomoću ovog agrila, da kažem, veći deo smo sačuvali, manji deo ima izmrzlih, jer je bio mnogo veliki mraz, i do minus devet je bio", rekao je Milinko Milojević.

Od mraza su najviše stradale kajsije, breskve i šljive koje su bile u fazi cvetanja. Najmanje štete pretrpele su višnje, čija vegetacija kasni petnaestak dana.

"Nama voćarima je april doneo dosta neprijatnosti. U smislu da je u više navrata dolazilo do pada temperature dosta duboko u minus, tako da je došlo do određenih poteškoća", naveo je voćar iz Ljuše Zoran Lazić.

Arsenije Todorović, voćar iz Igrišta, istakao je da je voće izuzetno teško zaštititi tokom cvetanja.

"Najveći problem predstavljaju pčele. Savesni voćari ne prskaju voće u cvetu", dodao je Todorović. 

Bojan Nikolić iz Poljoprivredne službe Opštine Blace je rekao da pčele nemaju mogućnost rada zbog vremena.

"Samim tim će biti problema oko oprašivanja. Ovom prilikom bih apelovao na sve voćare da se pridržavaju onih mera i načina tretiranja voćnjaka, znači da tretiraju u kasnim večernjim satima i ranim jutarnjim satima", naglasio je Nikolić.

Iako će štetu u zasadima stručnjaci sagledavati narednih dana, voćarima savetuju da nastave sa primenom svih agrotehničkih mera kako bi sačuvali što više roda.

"Naši voćari su dosta napredovali što se tiče zaštite. Slušaju savete stručnih službi i rade zaštitu", istakao je Jovica Đinović iz Poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija.

U topličkom kraju godišnje se proizvede više od 20.000 vagona raznog voća, najviše šljiva i višanja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар