Može li Srbija da bude lider u razvoju veštačke inteligencije

Dubravko Ćulibrk istakao je za RTS da su mogućnosti veštačke inteligencije velike, zato što je to tehnologija opšte namene i da će promeniti manje više sve što radimo i način na koji živimo.

"Predstavlja nadogradnju informativne tehnologije u čemu smo mi prilično jaki i mislim da imamo dobar potencijal za to. Mislim da smo do određene mere konkurentni ali želimo da budemo bolji i zbog toga postoji strategija za razvoj veštačke inteligencije i akcioni plan za njenu implementaciji u Institutu koji je u stvari jedna od mera tog akcionog plana", naglasio je Ćulibrk.

Naveo je da su nauka i privreda povezane i da u domenu veštačke inteligencije imaju veliku volju da sarađuju.

"Mislim da su svi svesni da je to neka inovativna tehnologija koja zaista može da doprinese društvu, a i pojedinačnim kompanijama koje i ulažu u to. Čini mi se da možda svest o tome da treba raditi na ovome pre došla u privredi nego da kažem u politici državi", ocenio je Ćulibrk.

Dodao je i da su nauka i znanje uvek u službi poboljšanja društva i čovečanstva, a da su s druge strane ekonomija i ekonomski prosperitet jedan od aspekata toga.

"Čini mi se da zapadne zemlje, a i mi smo negde tu vrlo blizu centra, sve više shvataju da privreda mora biti zasnovana na znanju i inovacijama, a ne na nekom manuelnom radu. Tako da mi nemamo baš neku alternativu u tom smislu i nauka je isključivo u svrsi toga", poručio je Ćulibrk.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар