Može li ekološka policija da reši nagomilane ekološke probleme

Munćan ističe da nismo imali dovoljno svesti u vezi sa krivičnim delima koja se odnose na ekologiju.

 

Prema njegovim rečima policija se vrlo efikasno bavila problemima koji se tiču ekološkog kriminala.

"Policajci koji budu raspoređeni u ovoj jedinici biće usko specijalizovani i baviće se samo ekološkim kriminalom. U prvoj fazi će ih biti dovoljno, dok identifikujemo sve probleme i kritične tačke", naglašava Munćan.

Dodaje da postoji uska saradnja sa nadležnim tužilaštvima, Ministarstvom ekologije i životne sredine, pokrajinskim sekretarijatima, inspekcijskim organima i organima lokalne samouprave.

"Oni su ključni u otkrivanju i rasvetljavanju ovih krivičnih dela i očekujemo veliku pomoć građana", poručuje načelnik Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala.

Munćan je rekao da je planiran proaktivni i aktivni rad inspektora jedinica, što znači da se u saradnji sa inspekcijskim organima planiraju i nenajavljene kontrole određenih privrednih subjekata i fizičkih lica koji mogu da na fizički i hemijski način da oštete životnu sredinu.

"Jedinica je u fazi formiranja i personalnog raspoređivanja, s tim što smo u nekim predmetima već počeli da radimo i već imamo rezultate", kaže Živica Munćan.

Prema njegovim rečima građevinske deponije su veliki problem Beograda i u saradnji sa komunalnom policijom i inspekcijskim organima Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala planira da reguliše i usmeri u zakonske okvire otpad koji se stvara prilikom izgradnje. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike