Mladi u Srbiji se sve više okreću čašici, prvo pijanstvo dožive sa 13 godina

Razlozi za sve veću upotrebu alkohola među mladima su mnogobrojni: od lake dostupnosti, preko dokazivanja u društvu, do problema za koje misle da će nestati kada piju alkohol.

Marija Dabetić ističe da je reč o pojavi koja je zabeležena u svetu, ali i u našoj zemlji.

"Mladi kao da hrle da što pre uđu u svet odraslih, a alkohol može predstavljati jednu od ulaznica. Prvo pijanstvo mladi kod nas dožive čak sa 13 godina", objašnjava Dabetić.

Prema njenim rečima, polovina mladih u starosti od 15 do 19 godina nije probala alkohol, više devojčica, nego dečaka.

"Zabrinjavajući podatak, od pre par godina, svaki šesti adolescent, starosti od 15 do 19 godina, tokom jedne prilike, jednom mesečno, popije više od šest alkoholnih pića", kaže Dabetić.

Opasnost za maloletnike 

Dabetićeva upozorava na opasnost ako maloletnici konzumiraju alkohol. 

"Piju alkohol jer su videli od odraslih, kao model ponašanja. Prvi kontakt sa alkoholom je nešto što može biti prediktor da će ta osoba pre razviti problem sa alkoholom", navodi Dabetićeva.

Ističe da je posebno opasno kada alkohol služi kao sredstvo za ublažavanje i podnošenje teških emotivnih stanja adolescenata.

"Alkoholizam je društveni problem. Ono što može društvo i škola su bolja zakonska regulativa, neprodavanje alkoholnih pića maloletnim osobama, kao i služenje i točenje alkoholnih pića maloletnicima. Na to može da se utiče i zakon je u tom smislu dobar", naglašava Dabetićeva.

Važnost edukacije 

Ističe važnost i edukacije o štetnom dejstvu alkohola. "Mladi popiju vrlo brzo veću količinu pića, kombinuju alkohol i psihoaktivne supstance", kaže Dabetićeva.

Porodica je, naglašava, prva koja treba da primeti da dete konzumira alkohol, te da su znaci kada dođe u stanju pijanstva, otuđenje, gubitak komunikacije…

"Institut za mentalno zdravlje Srbije ima kliniku lečenje bolesti zavisnost, više dnevnih bolnica alkoholizam. Odeljenje u Paunovoj se bavi uzrastom od 12 do 18 godina. Dolazi se na uput, a sve dalje u dogovoru sa lekarom", zaključuje Dabetićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike