Mladenović: Kvalitet vazduha nije gori nego pre 10-15 godina

Značajnije pogoršanje kvaliteta vazduha i danas se očekuje u vreme saobraćajnog špica, rekao je Tanjugu pomoćnik direktora za ekologiju u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd Slaviša Mladenović, navodeći da su pored saobraćaja primarni izvori zagađenja u Beogradu individualna ložišta i velike termoelektrane u okolini.

Kako je objasnio, ukoliko su meteo prilike specifične, onda dolazi do pogoršanja kvaliteta vazduha zbog toga što se zadržava zagađenje u nižim slojevima atmosfere.

Prema njegovim rečima, Gradski zavod više decenija prati zagađenje vazduha na teritoriji Beograda i poređenjem rezultata od pre 10 ili 15 godina, nije uočeno da je kvalitet vazduha gori nego tada.

Zagađen vazduh na više načina utiče na zdravlje građana, pre svega na respiratorni, ali i na kardiovaskularni sistem u dužem vremenskom periodu.

Mladenović objašnjava da Gradski zavod nema nikakvu odgovornost već da samo meri indeks kvaliteta vazduha i informacije o tome daje građanima uz preporuke o ponašanju na svom sajtu beoeko.com i obaveštava Sekretarijat za zaštitu životne sredine u skladu sa svojim obavezama.

Zbog prekomerne zagađenosti vazduha u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je juče, na sopstvenu inicijativu, postupak kontrole Ministarstva životne sredine.

Takvu meru obrazložio je time što to Ministarstvo, ali ni drugi nadležni državni organi nisu preduzeli, niti sproveli nijednu konkretnu meru za rešavanje ovog problema.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike