Mitropolit Porfirije: Pridržavajte se protivepidemijskih mera i saveta struke

Mitropolit Porfirije je izjavio Tanjugu da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do devet časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Podsetio je da Sveta liturgija sutra počinje u devet časova, a nakon toga će se služiti i opelo.

U Hramu Svetog Save, gde se nalazi telo patrijarha, biće samo episkopi koji će služiti liturgiju i sveštenstvo, a narod će, objašnjava, ulaziti u mimohodu sa adekvatnim rastojanjem i prolaziće pored odra gde će moći da iskaže počast i poštovanje.

"Može da se zastane nekoliko trenutaka, da se uputiti molitva Gospodu i onda svako treba da izađe iz hrama. Ispred hrama će biti postavljeni video bimovi i narod će moći da na taj način učestvuje u liturgiji, da se svi zajedno pomolimo Bogu za mir u svetu i za upokojenje duše našeg patrijarha", rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit je istovremeno apelovao, odnosno to preneo kao zahtev da svi dođu sa maskama, a ako je neko ne bude imao, dobiće je od obezbeđenja koje je zaduženo za organizovani doček naroda.

"Crkva apeluje na sve vernike da se u potpunosti pridržavaju svih epidemioloških mera, jer svaka reč je suvišna da bi nas ubedila koliko je situacija zaista ozbiljna", poručio je mitropolit.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu, a zbog okolnosti tu će biti prisutni samo episkipi i sveštenstvo.

U Hramu će biti prisutni i državni vrh Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar