Mit ili istina o visini plata u IT sektoru, koliko zarađuju programeri

Marko Vučetić, sa najposećenijeg sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji – Hello World, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da je dobro kod poslodavaca u IT sektoru fleksibilno radno vreme, mogućnost za napredovanjem i usavršavanjem, dobri međuljudski odnosi, kao i povratna informacija sa razgovora za posao.

Prema njegovim rečima, raste interesovanje za IT industriju, a 1.400 oglašivača su samo neki od razloga za posete njihovog sajta, koji ima i do 200.000 poseta na mesečnom nivou.

IT Insajder je platforma gde svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, kao i iskustva sa razgovora za posao.

"IT Insajder je prvi projekat ovoga tipa koji je pokrenut na domaćem tržištu. Podeljen je na dva dela gde zaposleni ocenjuju rad u kompanijama, a drugi gde ocenjuju iskustva za razgovor za posao", naveo je Vučetić i dodao da je čak 60 odsto pozitivnih komentara na njihovom sajtu.

Objasnio je to time što su IT kompanije savremene kompanije koje prate trendove.

Zbog podizanja transparentnosti domaće IT industrije, prošle godine je IT Insajderu dodata sekcija "Plate", gde zaposleni mogu anonimno da napišu neto iznos zarade. 

"Prema upisu od 1.200 plata imamo podakte da je prosečna plata senior programera 1.750 evra, mediora 1.150 evra, a juniori počinju sa 750 evra zarade", rekao je Vučetić.

Naglasio je da je najviša plata prema upisu na njihovom sajtu 7.500 evra koju zarađuje softver inženjer i lociran je u Beogradu. 

Vučetić je rekao da  Hello World čitaju i poslodavci i da je i njima veoma bitno da znaju šta zaposleni misle o njima i na taj način pokušavaju da reše svoje interne proble, a ima i onih poslodavaca koji se javljaju sa zahtevom da se komentari ukinu.

"Misija Hello World je transparentnost domaćeg IT tržišta. Smatram da je kontraproduktivno obrisati komentare, kako po kandidate, tako i po poslodavce", naglasio je Vučetić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар