Miščević: Ne verujem u „pakete“ u pristupanju EU

Tanja Mišcević je crnogorskoj agenciji Mina, komentarišući najavljeno usvajanje strategije za uspešan prijem Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine, rekla da je "Evropska komisija (EK) prepoznala da je neophodan ‘vetar u leđa’ i da se ovim tempom polako gubi entuzijazam", prenosi RTCG.

Miščevićeva je kazala da na to gleda kao na poruku EK državama članicama da "razumeju da je nama potrebna izvesnost na evropskom putu i da se naše pristupanje uklapa u razgovore o reformi Unije".

"Kada je reč o rokovima, 2025. godinu vidim samo kao okvir, sve će zavisiti od naše pripremljenosti i spremnosti EU za proširenje", navela je ona.

Upitana da li smatra da pominjanje Crne Gore i Srbije u istom kontekstu znači da Brisel u procesu pristupanja EU gleda na ove dve države zajedno, odnosno ima stretegiju da budu deo jednog "paketa" u pristupanju, Mišćevićeva je rekla da je jedno od osnovnih pravila pristupanja ocenjivanje učinjenog uspeha u dostizanju evropskih standarda za svaku državu kanidata.

"Ne verujem u pakete, posebno što je teško govoriti o tako nečem u našem regionu, gde je svaka od država na različitim nivoima odnosa s EU. Ali, sa druge strane, ocena o stupanju u članstvo je uvek politička i donose je jednoglasno sve države članice", rekla je šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Na pitanje da li smatra da će pitanje Kosova biti najizazovnije u pregovaračkom procesu Srbije s EU, Mišćevićeva je rekla da dijalog Beograda i Prištine i Poglavlje 35 koje prati sve što je dogovoreno u okviru dijaloga jeste, uz Poglavlja 23 i 24, "kontrolno poglavlje" u pregovorima.

"Odnosno, ukoliko u njemu ne ostvarujemo napredak, pregovori u ostalim poglavljima mogu biti zaustavljeni. Dok ostvarivanje napretka u poglavljima vladavine prava zavisi od nas, napredak u Poglavlju 35 zavisi i od treće strane, odnosno od učešća Prištine u dijalogu i to se pokazalo kao otežavajuća okolnost na koju ne možemo da utičemo", rekla je Mišćevićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike