Ministarstvo prosvete pokreće nadzor u OŠ “Vasa Stajić“ zbog puštanja sporne pesme

Branko Ružić je naglasio da su u sistem obrazovanja u Srbiji utkane demokratske vrednosti i da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Iako Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, negovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, pojava ovakvog izolovanih incidenata zahteva dodatnu intervenciju prema školi", rekao je Ružić.

Ružić je podsetio da se u našoj zemlji celokupno osnovno i srednje obrazovanje, pored srpskog jezika, realizuje i na jezicima osam nacionalnih manjina, što je retkost u drugim zemljama i vrednost više za naš obrazovni sistem.

Naglasio da je u situacija u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" u Novom Sadu izolovani slučaj, da nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i kazao da očekuje da se takve situacije neće ponoviti.

Reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i izjavila da je puštanje pesama na školskoj priredbi, čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost zabrinjavajuće i nedopustivo, a naročito jer je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike