Ministarstvo kulture: Demoliranje kapije na crkvi u Prizrenu još jedan izliv mržnje

U saopštenju Ministarstva kulture i informisanja najoštrije se osuđuje "vandalski napad i demoliranje kapije" na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

Ministarstvo ističe da ovaj čin predstavlja još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ovaj nasilni čin jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju. To je posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika – Crkva Svetog Spasa paljena je i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a i nakon toga je u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija", navodi se u saopštenju.

Ugroženost kulturnog nasleđa na KiM je, kako se navodi, više puta potvrđena u analizama i izeveštajima Uneska i OEBS-a.

"Jasno je koliko su licemerne i pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike