Miletić: Podneta tužba Upravnom sudu povodom zabrane šetnje

"Apelujemo na Upravni sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu, 17. septembra, u 17 časova šetamo i borimo se za svoja osnovna ljudska prava", naveo je Goran Miletić u izjavi dostavljenoj medijima.

Ukazao je da će se obratiti i Ustavnom sudu, od koga traže da, u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom.

Miletić se osvrnuo i na saopštenje Višeg javnog tužilaštva o preduzimanju mera i radnji iz njihove nadležnosti u cilju zaštite javnog reda i mira.

"Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države", naveo je Miletić i dodao da je delovanje organizatora i učesnika Evroprajda u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

"Borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna", zaključio je Miletić, saopštili su organizatori.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike