Mihajlovićeva: Ohrabrimo žene da se uključe u sektor transporta

"Rodna ravnopravnost i veće uključivanje žena u sve sfere društva, uključujući i sektor transporta o kojem danas govorimo, pitanje je od velikog značaja za Vladu Srbije. Naš zadatak je da stvorimo uslove i ohrabrimo žene da se uključe u transportni sektor", izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade Srbije, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, rekla je, otvarajući okrugli sto na temu "Žene u transportu", da je Srbija dosta toga uradila na polju unapređenja rodne ravnopravnosti, ali da je još posla pred nama, i tom prilikom je zahvalila Evropskoj uniji na podršci koju pruža ne samo kada su infrastrukturni projekti u pitanju, već i u rodnoj ravnopravnosti.

"Kao što smo jedina zemlja van EU koja ima Indeks rodne ravnopravnosti, tako želimo i u transportnom sektoru da pokažemo da ima dovoljno prostora da se više žena priključi. Ova tema je za nas važna ne samo zbog rodnog balansa, već i privrednog razvoja zemlje. Očekujem da uskoro dobijemo i novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, ali i da više radimo na lokalu, da kreiramo uslove za žene da budu deo ove oblasti", rekla je Mihajlovićeva.

Evropska komesarka Violeta Bulc istakla je zadovoljstvo što dan pre otvaranja Sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu možemo da diskutujemo o važnoj temi kao što je položaj žena u transportnom sektoru.

"Ovo je važna tema za prosperitet jednog društva. U poslednje četiri godine EU je realizovala dosta aktivnosti sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti i danas imamo 40% žena na rukovodećim pozicijama. Ne postoji razlog da nema više žena u sektoru transporta, koji je veoma prosperitetan, brzo se razvija i koji generiše mnogo novih radnih mesta. Moramo zajedno raditi na stvaranju jednakih uslova za oba pola", rekla je Bulcova.

Sem Fabrici istakao je da je rodna ravnopravnost u srži javnih politika EU.

"Po prvi put imaćemo 13 žena članica Evropske komisije, kao i predsednicu EK. Iako je sektor transporta i dalje dominantno muški, stvari se menjaju. Odličan primer su potpredsednica Vlade i komesarka Bulc, koje upravo vode transportni sektor", rekao je Fabrici.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike