Mihajlović: Vi koji ste upravljali „Petnicom“ snosite odgovornost za zlostavljanje devojčica

Mihajlovićeva je navela u saopštenju da je opravdavati saznanja da jedan saradnik seksualno uznemirava maloletne devojke time da je on "težak suicidalan čovek", sklon grubom ophođenju, sramno i neprihvatljivo od strane tadašenjeg direktora Vigora Majića.

"Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete „ja nisam hteo da ga nosim na savesti", mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta? Šta one i njihovi roditelji imaju od Vašeg izvinjenja danas? Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa", poručila je ministarka Mihajlović.

Mihajlovićeva je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice. 

"Nažalost, tadašnja uprava "Petnice" umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava. Verujem da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost", navela je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Dodaje da, isto tako, očekuje da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20, "zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze".

Poslednji broj nedeljnika "Vreme" objavio je u tekstu "Seksualno nasilje u IS Petnica" ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile sekusalno nasilje od istog čoveka u Petnici.

Reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće. Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji… U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju, navodi list "Vreme".

Prema saznanjima "Vremena", žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.

Neke od sagovornica „Vremena" godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji. Zbog neadekvatnih odgovora odraslih kojima su se obraćale, slučajevi su zastareli.

Nedeljnik "Vreme" preneo je i izjave bivšeg direktora Vigora Majića i njegovo lično izvinjenje žrtvama nasilja, kao i reakciju sadašnjeg direktora – Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар