Mesta za skoro isti broj brucoša kao lane

Na osnovnim, master i doktorskim studijama na Beogradskom univerzitetu ima mesta za 27.500 novih studenata. Predložene kvote su gotovo identične prošlogodišnjim. Najviše mesta ima za buduće pravnike, ekonomiste, filologe.

Na našem najvećem, Filološkom fakultetu, gde se trenutno školuje devet i po hiljada studenata, biće mesta za 750 budžetskih i 755 samofinansirajućih brucoša. 

"Naš fakultet nudi izučavanje 34 strana jezika, književnosti i kulture kao i srpskog jezika, književnosti i kulture. Tako da mislim da možemo da zadovoljimo najveći broj želja naših budućih studenata i u pogledu broja raspoloživih mesta i budžetskih mesta", kaže Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta Univeziteta u Beogradu.

Mašinski fakultet, moglo bi da upiše 520 budžetskih i 20 samofinansirajućih studenata.

"Ali očekujemo svakoga dana da nam stigne odgovor o doakreditaciji novog studijskog programa na osnovnim akademskim studijama informacione tehnologije u mašinstvu, koji počinje od brucoških dana. Traje tri godine, a odavno imamo master program mit mašinstvo i informacione tehnologije", kaže Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dok se čeka akreditacija novih studijskih programa, uvode se novi predmeti, a devetnaest programa je akreditovano i na engleskom jeziku.

"Programi imaju svoje kvote akreditovane. Neki fakulteti za sve studijske programe u prvom trenutku ne daju punu kvotu. Sačekaju da vide koliko je kandidata prijavljeno i kakav je prjemni ispit, i onda proširuju kvote. To je najčešće na medicini, a takav slučaj imali smo i na mašinstvu, elektrotehnici", kaže Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu.

I školarine su identične prošlogodišnjim. Studiranje je skuplje samo na Matematičkom fakultetu. Predaja dokumenata počinje 20. juna, a prvi upisni rok se završava polovinom jula.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike