Mesni i mlečni proizvodi pod lupom inspekcije zbog vrućine – na šta potrošači treba da obrate pažnju

Svaki stepen Celzijusa više povećava rizik da se hrana pokvari. U veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi.

Ako je meso u pitanju, prvo se pogleda boja, promena boje, miris, datum proizvodnje, rok trajanja, kažu kupci. 

Veliki trgovinski lanci imaju jasne procedure kako bi sačuvali kvalitet i bezbednost proizvoda.

"Kontroliše se hladan lanac – od dobavljača preko prijema u distributivni centar, samo skladištenje u distributivnom centru. Monitoring se vrši 24 sata 365 dana u godini. Ono što je važno da svaka grupa proizvoda ima određen temperaturni režim skladištenja", navodi Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Dodaje da se takođe vrši kontrola prilikom otpreme proizvoda do prodavnica, prilikom prijema u samu prodavnicu, kao i kada se nađe u prodavnicama od strane obučenog osoblja.

Predsednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević objašnjava na šta kupci treba da obrate pažnju. 

"Potrošači prilikom kupovine treba da obrate pažnju na uslove čuvanja, na datum proizvodnje robe, na izgled pakovanja, jer moguće je da dođe do oštećenja u samom transportu. Da ne kupuju prekomerne količine već one koje su im potrebne za jednodnevnu upotrebu. Posebno kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, meso i mesni proizvodi", navodi Bogosavljević.

Inspekcija pojačana u Beogradu i turističkim centrima

Veterinarska inspekcija je pojačana u Beogradu i turističkim centrima.

"Možemo da kažemo i upozorimo naše potrošače da ne kupuju hranu na mestima koja nisu predviđena za to. Naročito skrećem pažnju na pijace koje se nalaze u turističkim mestima kao i na buvljake u pograničnim područjima zbog toga što tamo ne postoje uslovi da se hrana skladišti i prodaje na adekvatan način", navodi Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije.

U prvih šest meseci ove godine veterinarska inspekcija bila je u više od tri hiljade redovnih i vanrednih kontrola. Kažnjeni su oni koji nisu poslovali po pravilima.

Iz prometa je povučeno i neškodljivo uništeno više od četiri hiljade kilograma mesa i proizvoda od mesa, više od 14 hiljada litara mleka i proizvoda od mleka. Na spisku su i med, riba i jaja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар