Medicinska struka i dalje u modi, otvaraju se i programi na engleskom

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu trenutno studira oko tri i po hiljade akademaca. Planiran broj za ovogodišnji upis brucoša isti je kao i prošle godine.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Nebojša Lalić kaže da će na teret budžeta biti upisano 470 studenta i 30 njih koji će se sami finansirati.

"Akreditovani smo za ukupno 640 studenata. Zavisi koliko se studenata na koji program upiše. Ako negde ostane mesta, obično se brojevi tu malo koriguju", dodaje Lalić.

Obično se sva mesta popuna već u prvom roku, potvrđuju i na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Zato se uvode i studije na engleskom jeziku.

Prof. Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu navodi da su za magistra farmacije akreditovane studije na engleskom, a da sledeće godine, kako se nada, i za studije medicine.

"Obično na jedno mesto za studije medicine kokuriše bar tri puta više, na farmaciji dva, a na stomatologiji, s obzirom da ima mali broj mesta, čak do osam puta", navodi Jakovljević.

Spremaju se i novi studijski programi – strukovni masteri. Oni u svetu postoje već godinama.

Gordana Arsić Komljenović iz Visoke medcinske škole strukovnih studija "Milutin Milanković" kaže da je ta obrazovna institucija kao prvi master program akreditovala je za strukovne sestre.

Kao razlog za to navodi potrebe koje se ukazuju u obrazovanju tog profila.

Prijavljivanje kandidata počinje 23. juna, posle čega slede i prijemeni ispiti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар