Matičari – neizostavni deo najvažnijih privatnih trenutaka građana

Od kolevke do groba – podatke o svakom građaninu imaju upravo oni – matičari. Ali za njihov rad, kažu, prethodne dve godine – bile su težak period.

"Ja bih, pre svega, htela da se zahvalim što ste prepoznali naš trud, naše požrtvovnje i marljivost koju smo pokazali u prethodnom periodu. Najveći teret su preuzele kolege i ovom prilikom želim da im se zahvalim zato što su uložili veliki trud da se posao odvija uprkos raznim preprekama", kaže Jovana Belić iz Gradske uprave Novi Sad.

Te prepreke su im smanjile, ali i otežale posao. Sada, uz stabilniju epidemijsku situaciju, deo posla se vraća na njihova vrata.

"Tokom leta očekujemo veći obim posla, venčanja su već u najavi, imamo zakazivanja", rekla je Jelica Gvozdić, matičar u Opštinskoj upravi Žabari.

Novine u poslu donelo im je i vođenje elektronskih matičnih knjiga. Kažu da im prebacivanje podataka nije bilo teško.

"Mi smo se veoma brzo privikli i jedna smo od prvih matičnih službi koja je podatke ubacila u centralni sistem", rekla je Jelica Gvozdić.

Mnoge usluge i procese zamenile su mašine, ali u državnoj upravi rezutate donose zaposleni, kaže ministarka. S druge strane, upravo su oni i neizostavni deo najvažnijih privatnih trenutaka građana.

"Radite vrlo ozbiljan posao koji u tek trenutku kada, kako kažemo žargonski “krene da gori“, vidimo koliko je važno što ste predano decenijama unazad radili svoj posao, to je nešto što je neprocenjivo. Vi ste važna karika bez koje sistem ne može da funkcioniše, budite toga svesni svakoga trenutka", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Plakete za najefikasnije matične službe pripale su gradskim upravama Kruševca i Novog Sada, i upravi Opštine Vladimirovci.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike