Matematika je za njih igra – za 55 godina Matematičke gimnazije đaci osvojili 900 medalja

Matamatičko zabaviše, nastava vikendom za niže razrede. Talentovani učenici u Matematičkoj gimnaziji mogu da završe i sedmi i osmi razred osnovne škole i da nastave gimnazijsko obrazovanje. 

Najtalentovaniji odlaze u mentorsko odeljenje i donose medalje sa međunarodnih takmičenja. 

Mateja Vukelić, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, kaže da su mu najdraže srebrne medalje sa svetske matematičke i informatičke olimpijade, a Igor Engi, maturant, navodi zlato sa prošlogodišnje matematičke "Balkanijade".

Osim matematikom, neretko se bave i muzikom, sportom, uče strane jezike, a od nedavno, prave i emisije.

"Učenik koji je završio četvrti razred Matematičke gimnazije, poslednje dve nedelje proveo je u Tunisu, tako što je bio u jednoj humanitarnoj misiji da mlade Tunižane uči engleski", kaže Mirjana Katić, direktorka te škole.

Sve češće gimnaziju pohađu i učenici iz regiona. Tajna uspeha leži u posvećenosti školi, kažu profesori. 

"Ovde je zaista sjajno, i kako nam predaju gradivo i odnos prema učenicima", kaže maturant Igor Engi. 

Direktorka Mirjana Katić kaže da je cilj sačuvati kadar. 

"Prioriteti su da imamo sjajne učenike kao što smo imali u ovih 55 godina, da sačuvamo sjajni kadar, da naši učenici postaju profesori u ovoj školi", ističe Katićeva. 

Profesorima će se ove godine pridružiti i Teodor fon Burg, najuspešniji takmičar Matematičke gimnazije. Izračunali su i to da su đaci u proteklih 55 godina osvojili više od 600 medalja na međunarodnim olimpijadama i još 300 na ostalim međunarodnim takmičenjima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар