Marokanka u srpskom kolu

Trostruka šampionka u kikboksu, Marokanka Ajda Marković, doselila se pre sedam godina u Rašku gde živi sa porodicom. U međuvremenu je sa damama iz Jošaničke Banje organizovala treninge tai-boa, fitnes programa sa elementima borilačkih veština. Uzvratile su neobičnim predlogom.

Ideja je, kažu, nastala spontano. Nakon intenzivnog treninga, Ajda podlogu za sportove u balon sali, zameni daskama Doma kulture.

"Trenirale smo, pitale Ajdu da li bi htela sa nama na folklor da se upiše, da proba, da vidi može li. Došla je jedno veče na probu", priča jedna od članica KUD "Milomir Glavčić" Jelena Veljković.

Ljiljana Veljković kaže da Ajda nakon samo 20 dana, igra isto kao i ostale članice tog kulturno-umetničkog društva.

"Bilo nam je mnogo drago kad smo videli Ajdu, ženu koja je došla iz Maroka kod nas. Koja se fenomenalno uklopila, bolje nego svi mi ostali. Posle 20 dana žena igra isto kao mi", rekla je Ljiljana.

Uz očuvanje tradicije i kulture Potkopaonika, ovo društvo može se pohvaliti i jedinstvenim članom.

"Jedna ogromna, da kažemo, moralna satisfakcija. Sa druge strane, čast nam je i zadovoljstvo. Ipak je ona imala nekoliko kulturno-umetničkih društava bliže mestu gde stanuje", navodi predsednik KUD "Milomir Glavčić" Dragan Sekulić".

Oduševljena je Srbijom a posebno gostoprimstvom i druželjubivošću koje je doživela u Jošaničkoj Banji. Kaže da koreografije za sada nisu preteške.

Sport kojim se ja bavim i folklor imaju mnogo sličnosti , tako da mi ništa nije teško", ističe Ajda Marković.

I dok tai-bo ne vežba kod kuće, za folklor ipak izdvaja vreme.

Društvo broji stotinak članova iz četiri opštine i jedno je od najaktivnijih u ovom delu Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike