Marina Dorćol dobila novog vlasnika

Novi vlasnik "Marine Dorćol" odnosno lokacije od četiri hektara na obali Dunava, je kompanija MD investiment, koja je jedina dala ponudu na licitaciji Direkcije za izgradnju grada.

"Marina Dorćol" prodata je po početnoj ceni od 3,8 milijardi dinara. Grad će na ime nadoknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta prihodovati još desetak miliona evra kada počnu radovi.

Prema urbanističkim uslovima, ovde će moći da se gradi 76 hiljada kvadtranih metara stanova i poslovnih prostorija. S obzirom na atraktivnost lokacije, budući investitor može očekivati ozbiljan profit.

"To je jedna od retkih lokacija u Beogradu na kojoj će možda unapred biti prodati svi stanovi. Cenu koju je grad postigao je solidna cena. Tu će investitor sigurno tražiti cenu stanova preko tri hiljade evra", kaže Goran Rodić iz Građevinske Komore Srbije.

Prema planu detaljne regulacije, obaveza investitora je i uređenje zelenih površina i drvoreda. Moraće da vodi računa i o zaštiti spomenika kulture, odnosno objektima nekadašnje termoelektrane "Snaga i svetlost", koja je tridesetih godina prošlog veka osvatljavala centar Beograda.

Grad će obezbediti pristup kompleksu preko dve saobraćajnice, dok je obaveza investitora da uredi infrastrukturu u okviru naselja.

"Marina Dorćol" prodata je prvi put pre 13 godina firmi "Engel marina Dorćol", koja je najavljivala izgradnju pet stambenih zgrada, poslovne kule i hotela. To se nije desilo, pa je lokacija vraćena gradu.

U međuvremenu se situacija na tržištu nekretnina promenila tako da raste potražnja za novim kvalitetnijim stanovima. Budući investitor imaće, ipak, ozbiljnu konkurenciju u Beogradu na vodi i nekoliko novih krupnih investicija koje se najavljuju.

Grad će sigurno zaraditi, ali su se u delu javnosti pojavili komentari da će Beograd na ovaj način trajno izgubiti još jedan vredan deo priobalja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike