Manjine podržale inicijativu o izmeni Zakona o informisanju

Predstavnici saveta nacionalnih manjina podržali su inicijativu Ministarstva kulture i informisanja da izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima bude propisan minimalni iznos sredstava

koji lokalne samouprave treba da izdvajaju iz budžeta za projektno sufinansiranje medija, a koji ne bi trebalo da bude manji od jedan odsto ukupnog budžeta opština i gradova.

Na sastanku održanom u Ministarstvu kulture i informisanja usaglašen je stav da bi izmenama zakona trebalo da se propišu obavezni rokovi za raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija od strane lokalnih samouprava, kako bi svi mediji, pa i oni na jezicima nacionalnih manjina, na počeku budžetske godine raspolagali sredstvima za realizaciju projekata od javnog značaja.

Predstavnici saveta nacionalnih manjina predložili su da se formira redakcija na manjinskim jezicima u okviru RTS-a i zatražili podršku Ministarstva kulture i informisanja u praćenju zakonske obaveze po kojoj privatizovani mediji moraju da poštuju programsku šemu i nakon privatizacije.

Kako je istakao državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović, u 2016. godini za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta AP Vojvodine izdvojeno je više novca nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise.

„Manjinskim medijima pripalo je oko 305 miliona dinara, a svim ostalim medijima 215 miliona dinara, što znači da je za projektno sufinansiranje medija na jezicima nacionalnih manjina izdvojeno 33 odsto više sredstava u odnosu na ostale medije“, rekao je Brajović.

On je kazao da će taj trend biti nastavljen i ove godine, uz nastojanje da izdvajanja rastu u skladu sa povećanjem budžeta Ministarstva, čime će, kako je naveo, nastaviti da poštuju visoke standarde kada je reč o informisanju i položaju nacionalnih manjina.
(Tanjug)

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike