Mali Carigrad i srpski Sibir slavi „užičanstvenih“ 690 godina

Grad koji je po hronikama bio i mali Carigrad i srpski Sibir i prestonica Republike iznedrio je mnogo znamenitih ljudi, ali je čast da bude prvi Užičanin zvanično i po imenu pripala jednom Slavku koji je u istoriju ušao samo kao muž izvesne Mile. Od tada se broje rođendani grada pod današnjim imenom, čiju razglednicu uokviruje srednjovekovna tvrđava Nikole Altomanovića. Baš na rođendan, užički stari grad počinje da vraća stari sjaj.

"Srećna je okolnost što užički grad ima dosta sačuvane istorijske dokumentacije iz 1737. godine dok je još uvek bio neporušen, još uvek čitav. Ta dokumentacija se nalazi u Beču, ali mi posedujemo sve te planove i oni su osnova za sve ove poduhvate", kaže Užičanin Marko Popović, arheolog.

Rekonstrukcija najstarijeg dela tvrđave, koštaće 32 miliona dinara od čega 22 miliona izdvaja Ministarstvo turizma, a 10 grad. Sledi konzervacija ostalih delova, a u planu je i povezivanje sa Zlatiborskim putem.

"Verujemo da ćemo tokom naredne godine obezbediti uslove i novac za početak radova na tom pešačkom mostu dugom 113 metara koji će sam po sebi biti atrakcija", ističe Tihomir Petković gradonačelnik Užica.

Generalni sekretar predsednika Republike, inače Užičanin, Nikola Selaković naglašava da je obnavljanje užičkog starog grada jedan od snova Užičana.

"Mislim da je ovo jedan od projekata za koji sam gotovo apsolutno siguran da ne postoji niko ko mu se protivi, naprotiv podržavaju ga ljudi i jedva čekaju da bude završen", dodaje Selaković.

Rođendanska želja Užičana, od kojih su najuspešniji poneli i nagrade za rođendan grada je zato da što više onih koje put nanese u ove krajeve svrate sa razlogom i dobrom voljom da osete i uhvate bar malo "užičanstvenog".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike