Male boginje potvrđene kod osam osoba u Smederevu

Svi ovi slučajevi su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", navodi "Batut", zaključno sa podacima za 15. januar.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je 12. januara prijavio epidemiju u Smederevu.

Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata), podseća "Batut".

Tokom vikenda prijavljeni su i obrađeni slučajevi sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti ZJZ Ćuprija i GJZ Beograd koji su odbačeni, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike