Lov na tartufe je unosan posao, ali od sada neće moći bilo ko to da radi

Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza, ukazao je da je poslednjih godina bilo mnogo problema – sve više prisvajanja terena s tartufima, bušenja guma, trovanja pasa i da se na kraju završilo ubistvom u okolini Sremske Mitrovice.

Navodi da su se u društvu tartufara okupili ljudi koji hoće da rade legalno i da su od njih  prikupili sve informacije, kako i kuda se kreće siva zona tartufa i cene.

Dodaje da su zaključili da su ti tartufi, tek 20 posto cene koje se dostiže u Italiji, i da je kompletna količina koja se izvadi u sivoj zoni išla preko Hrvatske i prodavala se uglavnom u Italiji i Francuskoj kao istarski tartuf.

"Istra je napravila grešku i nepravilnom upotrebom staništa uništila tartufe i oni ih više nemaju, a potražnja je velika. Poslednjih godina to je srpski tartuf koji završava kao istarski", istakao je Jelenković.

Naveo je da u Savezu postoji naučna komisija i da su uz njihovu stručnu pomoć organizovali  predavanja, testiranje i uz pomoć grada Sremske Mitrovice dobili prve sertifikovane gljivare čiji je pravi naziv "komercijalni sakupljači tartufa".

Veliko interesovanje za polaganje testa 

Potpredsednik Mikološko-gljivarskog saveza Marko Blagojević je rekao da je sertifikat dobilo 84 sakupljača i da je interesovanje za polaganje testa veoma veliko.

"Zavod za zaštitu prirode je propisao kvote za pre svega zaštićene, koje smeju komercijalno da se eksploatišu u nekoj određenoj količini. Što se tiče tartufa, ne znam da li postoji na terenu kontrola takve situacije, ali to je nešto na šta i ukazujemo i ciljamo i nadam se da ćemo je rešiti u narednom periodu", naveo je Blagojević.

Jelenković je najavio da će nova testiranja biti ogranizovana 13. juna u Petrovcu na Mlavi, na Kopaoniku prvi vikend u septembru i na Fruškoj Gori poslednji vikend oktobra.

Prohodnost gljiva legalnim putem na tržište

Jelenković je istakao da se sertifikovanim lovcima na tartufe mora obezbediti izlazak iz sive zone, kao i prohodnost njihove robe legalnim putem na tržišta Grčke, Francuske, Italije.

"Imamo potpisane sporazume o saradnji s Grčkom, Hrvatskom, Italijom, Slovenijom i pozvali smo ih u Ćupriju na jednu od naših manifestacija gde ćemo se dogovoriti o načinu komunikacije i šta je to od papirologije dovoljno i pokušati s našom privrednom komorom da napravimo berzu tartufa a kasnije i gljiva", objasnio je Jelenković.

Na taj način će u svakom momentu moći da znaju gde je koja centa tartufa i kako mogu da ih prodaju. Jelenković kaže da je to prvi deo da skupljače osnaže kako bi izašli iz sive zone.

Dodaje i da su sa Sremskom Mitrovicom razgovarali i o pokretanju proizvodnje.

"Svaka gljiva kad pođe u otkup, svako ko je otkupljuje pravi trijaže, pa onda mnogo toga nepotrebno završi u kategoriji van klase, po niskim cenama, prerađivala se, a onda se skupo prodavala po Evropi", rekao je Jelenković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар