Ljubisav Orbović predsednik SSSS i u narednih pet godina

Delegati 16. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije izabrali su većinom glasova Orbovića za predsednika.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju Orbović je rekao da je dobio čast i obavezu da nastavi borbu za veća prava i bolji životni standard zaposlenih, ali i da sprovede aktivnosti na organizacionoj reformi Saveza i jačanju njegove uloge u društvu.

Izabrani su i članovi organa i usvojena dokumenta čime je Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije završio današnji rad.

Na kongresu je usvojen Izveštaj o radu SSSS, izveštaji Nadzornog i Statutarnog odbora između dva kongresa, verifikovan izbor novih članova Veća SSSS i izabrani članovi Nadzornog i Statutarnog odbora Saveza.

Usvojena su kongresna dokumenta – Program Saveza samostalnih sidikata Srbije, sedam rezolucija i dve deklaracije.

Uručena su i priznanja Saveza "27. april", a ovogodišnji dobitnici priznanja su Radomir Stević i Savez samostalnih sindikata za grad Niš.

U Programu Saveza samostalnih sindikata Srbije, navodi se da će taj sindikat zahtevati kvalitetna radna mesta uz sigurnost koju garantuje ugovor o radu na neodređeno vreme, dostojanstvene zarade i penzije i njihovu redovnu isplatu, povećanje minimalne zarade do nivoa od 65 procenata prosečne zarade, poštovanje prava zaposlenih.

Ističe se da će se istovremeno oštro suprotstavljati umanjivanju zarada, kao osnovi za štednju i popunjavanje budžetskog deficita i neredovnim isplatama zarada, neopravdanim i dugotrajnim isplatama minimalnih zarada, umanjenju penzija i kvaliteta zdravstvenih usluga.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike