Lični asistent – pomoć i podrška deci sa posebnim potrebama

Matija je izgubio vid sa tri godine posle operacije karcinoma. Redovno je na nastavi i ide u drugi razred. Od ove školske godine na časovima sa njim ali i od škole do kuće stalno je asistentkinja Bojana Kostadinović.

Bojana mu pomaže oko matematike i kaže da mu ide odlično. "Što se tiče matematike imamo seckane brojeve, lepak, tu su i zagrade i iksevi", priča Bojana.

Učiteljica i Matijina mama smislile su način za matematiku koju ovaj dečak neobično voli. Od ove godine gradivo prati uz pomoć udžbenika na Brajevom pismu.

"Imali smo malo problem oko Brajeve azbuke jer sam morala i ja da učim uporedo sa njim, mama je tu isto asistirala kad je bilo potrebno. Matija je savladao Brajevo pismo, sada radimo na čitanju", kaže Danijela Njemculović, učiteljica.

Za porodicu dece sa posebnim potrebama usluga personalnog asistenta je dragocena.

"Rasterećeniji je dan, on je srećniji što je malo promenio, što nije samo sa mamom, zadovoljan je", kaže Ana Perić Milutinović, Matijina mama.

"Napravili smo pilot projekat preko nevladinog sektora i to je ovo što se trenutno dešava, trenutno ima šest ličnih pratilaca za šestoro dece, a izmenili smo u međuvremenu skupštinsku odluku, da bi tu uslugu uveli, da bude i budžetska", kaže Dobrica Đurić, član opštinskog veća opštine Bor za socijalnu politiku i brigu o deci.

Matija na ovaj način ima priliku da raste sa vršnjacima, obrazuje se i napreduje u svom gradu. Da nije bilo razumevanja u lokalnoj zajednici, najbliža škola za njega bila bi u Zemunu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike