Legalizacija objekta ne isključuje krivičnu odgovornost

Rezultat toga je hapšenje pet osoba i pokretanje krivičnih postupaka zbog građenja bez dozvole na teritioriji opština Zemun i Surčin za samo nekoliko dana.

Od ovih pet slučajeva tri su već pravosnažno okončana presudama, rekao je za Tanjug portparol Trećeg osnovnog tužilaštva Ivan Marković.

On je pojasnio da izmene Zakona o ozakonjenu ne utiču na postupanje tužilaštva, jer je krivično delo "građenje bez građevinske dozvole" ostalo isto, sa istim elementima dela. 

Marković je ukazao da se Zakonom o ozakonjenju reguliše procedura legalizovanja objekata, dok je krivično delo propisano Krivičnim zakonikom. 

Zbog toga krivično je odgvovaran svako ko gradi, a da za to nije dobio dozvolu nadležnih organa, naveo je portparol tužilaštva. 

U slučaju da neko legalizuje objekat u toku krivičnog postupka, to, kako kaže tužilac, samo po sebi ne znači isključenje krivične odgovornosti.

"Svako odgvovara za svoj postupak u trenutku kada ga je preduzeo. Ako u trenutku građenja nema građevinsku dozvolu to ponašanje je protivpravno", ukazao je Marković. 

Međutim, kako je dodao, legalizacija objekta može da bude olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne, tako da građanin može ostvariti povoljniji položaj u krivičnom postupku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike