Kuće i bašte meštana Mužlje na planiranoj trasi auto-puta, traže da bude izmeštena

Novi auto-put ili njegov zaštitni pojas prema trenutnom planu, prolaziće preko bašte gde u plastenicima Zoltan Jakša gaji cveće.

"Plastenike imamo, oko 600, 700 kvadrati, tu radimo proizvodnju. Ako put prolazi, ja to moram sve premestiti, a već sam u godinama, ne znam i koliko ću imati snage za to", ističe Zoltan.

Meštani Mužlje su nezadovoljni što trasa auto-puta preseca ulicu Oslobođenja, pa će po njihovim procenama više kuća biti srušeno.

"Niko se nije udostojio da nam priđe, da nam razjasni, već su počeli ‘jao šta hoćete dobićete dobre pare’ za to što će vam oduzeti baštu, nekim ljudima i kuću. Ja kažem, nama da je do tih para, već bi davno prodali i plac i kuću i sve i otišli na neko bolje mesto", kaže Rozalija Tot iz Mužlje.

Trasa auto-puta prolazi kroz Mužljanski rit, zemljište nije obradivo, pa u Mesnoj zajednici smatraju da nema prepreka za novu trasu jer prostora za to ima.

"Auto-put je dobra stvar, auto-put je napredak, prosperitet, ali da auto-put ne prolazi kroz njihove bašte, kroz njihove kuće. Neka autoput bude izmešten što je moguće dalje od naseljenog mesta", predlaže predsednik Mesne zajednice Mužlja Ervin Palatinuš.

Primedbe mogu da se dostave lokalnoj samoupravi ili Ministarstvu građevine do 25. maja.

"Mi u ovom trenutku, kada je javni uvid, insistiramo da se jave svi zainteresovani koji imaju određene nedoumice, da kontaktiraju i lokalnu samoupravu i Ministarstvo, da ukažu na neke stvari koje možda utiču na njihovc dalji život i njihove probleme", kaže zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Ukupna dužina auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad je 113 kilometara i prolaziće preko teritorija opština Palilula, Opova, Kovačica, Žabalj i gradova Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар