Kuburovićeva i De Raho o značaju neposredne saradnje

Ministarka pravde je istakla da je saradnja između ministarstava pravde Srbije i Italije na izuzetnom nivou, saopšteno je iz njenog kabineta.

Nela Kuburović je podsetila da je prošle godine Ministarstvo pravde Srbije potpisalo Memorandum o saradnji sa Finansijskom policijom Italije na osnovu kojeg će tužioci i policijski službenici ići na obuku u Italiju u cilju unapređenja znanja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kuburovićeva i De Rahu su istakli da je vrlo značajna neposredna saradnja koja postoji između tužilaštava Srbije i Italije, kao i da zajednički istražni timovi ostvaruju odlične rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

De Raho je naglasio da je brza i direktna razmena informacija od velike važnosti za efikasnu borbu protiv transnacionalnog kriminala, koji ugrožava privredu i stabilnost svake države.

Kuburovićeva je podsetila da je od 1. marta ove godine počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je dodatno ojačao kapacitete Tužilaštva za organizovani kriminal i omogućio uspostavljanje četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije u Srbiji.

Ona je ukazala da novi zakon tužiocima daje mogućnost formiranja udarnih timova, i znatno unapređuje koordinaciju i razmenu podataka između nadležnih državnih organa.

Pored toga, Kuburovićeva je ukazala da će se uskoro u proceduri usvajanja naći i novi zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i lobiranju.

Sastanku su prisustvovali tužilac za organizovani kriminal Srbije Mladen Nenadić, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, kao i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike