Krupanj pet godina posle poplava

Urušeni pomoćni objekat u naselju Žarkovača, jedini je podsetnik da je Krupanj u majskim poplavama 2014. godine bio gotovo sravnjen sa zemljom. Sada mirni, a tada razarajući potoci, preko noći porušili su meštanima sve što su godinama stvarali.

"Teško je to podneti kad si imao sve, a odjednom nestane ti sav kapital koji si imao. Kuća, stvari, sve sam izgubio u jednom danu", kaže Radivoje Milanović iz Krupnja.

"Ne spavamo pola noći, čim malo počni da ječi reka, tako smo zaplašeni. Bilo je grozno, nama je odnelo sve zgrade, sve živo, malo je falilo novu kuću da nam odnese koju smo tek uselili", kaže Rada Mijić iz Krasave.

Sa jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice", tog kišnog maja, u reke se izlilo 80 hiljada kubika teških metala, čime je pričinjena jedna od najvećih ekoloških katastrofa u tom kraju. Zbog prisustva gvožđa i antimona, Kostajnička reka, sve do sanacije završene pre dve godine, bila je sive boje.

"Godine 2014. izgledalo je vrlo strašno, sav onaj mulj iz jalovine se slivao dole, i sada posle pet godina, osećamo se sigurnije", kaže Ljiljana Jovanović iz Kostajnika.

Nakon poplava, u Krupnju su ubrzano krenuli radovi na rekonstrukciji. Sve porodice čije su kuće bile oštećene ili porušene, dobile su nove domove, ili im je dodeljena novčana naknada. Izgrađeno je devet novih mostova, rekonstruisani su putevi. Radilo se i na prevenciji.

"Posle 2014. godine Krupanj mnogo spremnije dočekuje veće količine padavina. Dosta se uradilo na prevenciji, pre svega tu mislim na čišćenju rečnih korita, utvrđivanju obaloutvrda, kao i na izgradnji bujičnih pregrada. Tako da, smatramo da se ne bi tolike štete mogle da dogode prilikom nekih obilnijih padavina", kaže Milorad Simić, načelnik Opštine Krupanj.

Sve što je u Krupnju tog maja porušeno, u međuvremenu je obnovljeno. Ipak, svaku kišu, meštani kažu, dočekuju sa strpnjom. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike