Krivična prijava zbog letaka protiv profesora istorije

Leci koji su predmet prijave su protiv četvoro profesora na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na njima se navode inicijali profesora i fotografije.

U lecima se, pored ostalog, navodi da su navedeni profesori "antisrpski" i "pederski lobisti i plaćenici", a studenti su pozvani da bojkotuju njihova predavanja kako bi pokazali da su "dostojni Kosovskog zaveta" i kako bi odbranili "patriotska i nacionalna osećanja".

U obrazloženju krivične prijave, poverenica ističe da je nepoznati počinilac napravio i učinio javno dostupnim pamflet koji predstavlja govor mržnje, i zagovara i podstrekava mržnju, diskriminaciju i nasilje prema grupi lica, zbog njihovog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

Jankovićeva takođe naglašava da je govor mržnje naročito opasan ukoliko je upućen publici koja je osetljiva zbog životnog neiskustva i starosne dobi, poput studenata, kao i da je objavljivanjem sadržaja u kojima se poziva na nasilje, bojkot ili netrpeljivost i širi govor mržnje, društvena opasnost nemerljiva.

Poverenica očekuje da će nadležni organi preduzeti mere iz svoje nadležnosti, ali takođe smatra da je neophodna osuda akademske zajednice kao i celokupne javnosti, imajući u vidu da su se pamfleti pojavili u jednoj visokoškolskoj ustanovi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike