Krajnje je vreme za izmene zakona, nemamo rešenja za silovatelje povratnike

Višestruki osuđivani silovatelj napao je i povredio nožem radnicu Kliničkog centra u Novom Sadu. "Razgovarajući sa psiholozima i stručnjacima došao sam do zaključka da će se delo ponoviti i tada sam rekao da nije pitanje da li će ponoviti delo, već je pitanje vremena kada će se ponoviti", rekao je Jurić, gostijući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rčima, samo prismotra je spasila neko dete da bude žrtva Murgaškog. Jurić je naglasio da policija nije bila u obavezi da ga prati pošto je izašao iz zatvora, jer on nije potpadao pod Marijin zakon.

Osnivač fondacije "Tijana Jurić" upitao je koliki je samo pritisak roditelja koji žive u komšiluku jedne takve osobe kao što je Murgaški.

"Posle napada u Novom Sadu pitanje je koliko će ostati u pritvoru. On je izašao 2018. godine iz zatvora posle deset godina kazne za silovanje, a pre toga je bio u zatvoru još 10 godina takođe za silovanje", rkao je Jurić.

Prema njegovim saznanjima, Murgaški je imao desetak silovanja, ali su mu dokazana tri i on sada slobodno šeta.

"Humanije je da ovakav čovek bude u zatvoru, nego da ga gledamo preko nišana, jer je on opasnost za svako dete u Novom Sadu", naglasio je Jurić. 

"Država je zakasnila za izmenama Krivičnog zakonika, a sam naš predlog je koncipiran zbog povratnika", kaže Jurić i najavio da bi do proleća trebalo da se nađe u skupštini.

Nada se da ovo jeste jedno rešenje, jer kao društvo nismo ragovali. "Ovaj čovek će posle kraćeg zatvora izaći i mi nećemo imati rešenje", napomenuo je Jurić.

"Želim da živim kao moja Tijana, ne tiče me se nikakva politička opcija. Ubica mog deteta, neće biti osuđen na doživotnu kaznu, ništa ne može retroaktivno da se učini. Zahvaliću se kada bude nšto dobro urađeno, a kritikovaću kada nešto nije dobro", rekao je Jurić.

Očekuje da formirana Radna grupa uradi posao za dobrobit svh građana Srbije.

Jurić je najavio novi projekat "net patrolu", preko koje će građani moći anonimno da prijave seksualno zlostavljanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike