Koža „pamti“ svaki minut na suncu – sve više mladih oboleva od melanoma

Nacionalna koordinatorka kampanje "Euromelanom" u Srbiji prof. dr Danica Tiodorović navela je da je jedan od razloga većeg broja mladih koji obolevaju od melanoma pregorevanje tokom ranog detinjstva, kao i izloženost solarijumima.

"Ono što se beleži u svetu i nažalost u Srbiji, jeste sve veća incidenca melanoma u uzrasnoj kategoriji od 18. do 29. godine, kao i kod maloletnih lica", navela je doktorka Tiodorović.

Dodala je da žele da utiču na mlade uz poruku "Vaša prošlost određuje vašu budućnost".

"Uključili smo naše čuvene sportiste Vanju Grbića i Vaterpolo savez sa predsednikom Viktorom Jelenićem. Obilazićemo dečje kampove u narednim mesecima gde će dermatolozi na najjednostavniji način približiti deci značaj pravilnog ponašanja na suncu, kako se zaštititi, koliko je opasno pregrevanje u detinjstvu i koliko zaista ne treba otići u solarijume, jer su kancerogeni, nivoa jedan", istakla je Tiodorovićeva.

Govoreći o promenama na koži, doktorka Tiodorović je rekla da većina promena jeste bezazlena, ali da ako se primeti promena dimenzija, oblika, koja se razlikuje od ostalih mladeža, potrebno je javiti se dermatologu.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić rekao je da su podržali kampanju zbog specifičnosti njihovog sporta, pošto su vaterpolisti samo u kupaćem kostimu i dosta su izloženi suncu tokom letnjih meseci.

"Moj apel svim roditeljima, pogotovu sa mlađom decom, da moraju da koriste zaštitne faktore", naveo je Jelenić.

Istakao je da vaterpolisti smeju da koriste zaštitne kreme na treninzima, ali da tokom utakmica igrači dobijaju diskvalifikaciju, jer je zabranjeno prema pravilima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар