Korporativna filantropija kao pokretač društvenih promena

Sve više kompanija u svetu, ali i u Srbiji, shvata koliko je važno da društvu u kojem ostvaruju profit uzvrate kroz podršku i pomoć u rešavanju problema.

"Kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom tri četvrtine kompanija sprovodi neku od aktivnih mera, dok je ukupno 466 osoba s invaliditetom zaposleno u našim kompanijama članicama", ističe izvršni direktor "Smart kolektiva" Neven Marinović.

Ulaganje u obrazovanje za kompanije je ulaganje u budućnost. Tokom prošle godine, više od 2.600 mladih prošlo je različite programe edukacije.

U Predlog zakona o oporezivanju imovine uneto je i povećanje minimalnog neoporezivog iznosa stipendija.

"Naše članice su samo tokom prošle godine platile preko 10 miliona dinara poreza na ime dodeljenih stipendija, a ovaj iznos će ukoliko zakon bude usvojen biti iskorišćen da se pruži još veća podrška mladima u procesu obrazovanja", najavljuje predsednik Foruma za odgovorno poslovanje Dejan Turk.

Svet bez siromaštva i gladi, svet u kojem preovladava dobro zdravlje, kvalitetno obrazovanje i rodna ravnopravnost, samo su neki od ciljeva održivog razvoja.

"Na ovom putu ne bi trebalo zaboraviti i ulogu filantropije, koja takođe može biti predvodnik društvenih promena katalizujući razvoj i generišući uticaj kroz velike investicije, kolektivnu akciju i međusektorska partnerstva, zarad dostizanja Ciljeva održivog razvoja i svakako bolje budućnosti", poručuje Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku i član Saveta za filantropiju.

Članice foruma, ocena je USAID-a, pomerile su granice dobre poslovne etike za druge kompanije i u Srbiji i u regionu. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike