Nadežda Gaće: Pregovori ili cenkanje

Evropska unija je naš najveći trgovinski partner, investitor, poslodavac i prirodni geografski okvir.

Taktički postoji mnoštvo razlika, delom i zbog protoka vremena i izmenjenih okolnosti jer je danas Kosovo nezavisna država za pola sveta, pa je tako adaktirana jedna popularna, ali potpuno nemoguća floskula “I EU, i Kosovo”, kao što je potpuno pase nekada popularna ponuda vlasti o “Više od autonomije, a manje od nezavisnosti” za Kosovo.

Kako je očigledno Kosovo i sve oko Kosova glavna prepreka ne samo da se uđe u EU nego i da se ubrza ekonomski razvoj Srbije (a i samog Kosova), čini se da naše elite s pravom to postavljaju kao najvažniji problem koji treba rešiti. Rekla bih i da, s pravom, ulažu ogromne napore i pokazuju otvorenost prema rešenjima i idejama koje su doskoro bile tabu teme. Ali mi se čini nezrelim bagatelisanje evropskog puta Srbije iz bilo kog razloga, a reakcije vlasti (da ne pominjem i dela medija) na izveštaj o napretku Srbije bile su baš takve – bagatelisanje.

Što je najgore, ova retorika prirodan je nastavak duge prakse da se o EU priča kao cilju i kao sredstvu napretka Srbije, pre svega u pogledu životnog standarda građana (shvaćeno u najširem mogućem smislu te reči), uz istovremeno, od istih ljudi i u istim medijima, prozivanje EU za zavere protiv Srbije.

A zvanični stavovi iskazani u oceni napretka Srbije sadrže i mnoštvo pohvala i mnoštvo zamerki. Uostalom, mi smo otvorili 16 od 35 poglavlja o temama koje treba da usaglasimo sa EU. Kad se zatvori svih 35 značiće da nema više zamerki, dotle će ih sigurno biti. A naše vlasti biće efikasnije u obavljanju svog zadatka – koji je, kako ja razumem, da stvaraju ambijent u državi koji vodi boljem životu većine i jednakim šansama za sve – stvaranjem partnerstva sa EU institucijama i ako ozbiljno uzmu sve kritike koje odatle dolaze.

Ne kažem da administracija EU ne može da pogreši. Može sigurno. Tim pre treba imati dijalog. Pristupanje EU je proces i svaki previd danas će se pojaviti kao napredak sutra.

Rekla bih na kraju i da imamo semantički problem u procesu koji nas vodi ka EU. Naime, EU postoji sa svojim pravilima i ustrojstvom. PREGOVORI su strukturirani kroz pregovaračka poglavlja. Iako nisu sinonimi, pregovaranje i cenkanje se često kod nas poistovećuju, a cenkanje nas opet uvlači u priču o izvlačenju veće koristi za sebe. Kada bismo se fokusirali na ispunjenje uslova za članstvo, o kojima nema cenkanja, ali ima pregovora o rokovima, na primer, mogli bismo da izbegnemo nepotrebna provociranja reakcije suprotne strane. I da dobijemo na vremenu – koje smo uludo trošili dosad, tako da nam je baš ono, vreme, najskuplje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike