Ko želi da radi do sedamdesete

Ko bi želeo da radi do sedamdesete? Slično misle i penzioneri i zaposleni. 

Građani uglavnom kažu da nije malo raditi do sedamdesete.  

Ko želi i sada može da radi posle 65. godine, ali samo ako i poslodavac to želi. Prema novom Predlogu, o ostanku bi odlučivao radnik.

"Mislim da se ovaj zakon pravi za državne službenike, ljude koji bi ostajali na poslu do 70. godine, jer oni nisu baš mnogo opterećeni svojim poslom", rekao je Zoran Mihailović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Povoljnija varijanta je što kod nas penzioner može da prima i platu i penziju. Kada ispuni uslov za penzionisanje, može da ga angažuje isti ili drugi poslodavac.

Resorni ministar kaže da se nijedna odluka neće donositi bez saglasnosti u Socijalno-ekonomskom savetu i da je za novi predlog čuo samo iz medija.

"Svako ima pravo, mi smo demokratska zemlja, biće kad budu na dnevnom redu izmene zakona o radu, moći će da učestvuju u javnoj raspravi", naveo je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zakon o radu je taj koji propisuje da se po sili zakona u penziju ide sa 65 i zato žene koje u penziju mogu sa 62,5 ostaju i duže.

Dalji rad mora biti isljučivo na dobrovoljnoj osnovi, smatraju poznavaoci, jer je za podizanje starosne granice neophodan niz uslova.

"Prosečni očekivani životni vek je daleko od evropskog proseka, a i standardi kvaliteta bezbednosti i zdravlja na radu i tog karijernog vođenja još uvek nisu takvi da bismo mogli da razmišljamo o podizanju granice kao obaveznu kategoriju", istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Premijerka Ana Brnabić smatra da ljudima ako žele treba omogućiti da rade.

"Mislim da svakako ljudima treba omogućiti ukoliko žele i osećaju da mogu još nešto da učine, da žele da ostave još neki profesionalni trag, treba im omogućiti da rade, ali ukoliko ne žele da svakako ne treba da budu naterani", istakla je premijerka.

U proseku oko 35.000 penzionera kod nas radi, a na osnovu dodatnih doprinosa svako od njih može da dobije novi obračun uvećane penzije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike