Ko truje kućne ljubimace u Pirotu

Srboljub Tošić iz Pirota kaže da je otrovano parče mesa u kuću doneo njegov mačak. Srećom, nije ga pojeo. Ipak, poslednjih godina u Tigrovom naselju otrovano je mnogo kućnih ljubimaca.

"Ne mogu da tvrdim ko to čini, ali mogu da kažem da unazad deset godina nema godine da nam neko ne otruje mačiće i mačku, njihovu majku. Ja sam čuo od veterinara da je to veoma opasan otrov", priča Tošić.

Prema podacima Društva za zaštitu životinja, namerna trovanja ljubimaca u Pirotu su izuzetno česta, posebno na keju i u naselju Senjak.

"Bacanjem otrova na javne površine, zagađuje se životna sredina, ugrožava bezbednost ljudi i životinja, zagađuje hrana i voda kojom se hrane i napajaju životinje i, po članu 269, imate ubijanje životanja za koje je predviđena kazna zatvora do dve godine", objašnjava Natalija Paunović Mitrović iz Srpskog društva za zaštitu životinja.

Počinioci se skoro nikada ne otkriju, pa ljubitelji životinja apeluju da se ova oblast bolje uredi.

"Šta u situaciji kada nađete otrovanog psa? Šta u situaciji kada pas ugine, kako ćete naći počinioca, ko će platiti troškove obdukcije, koja nije nimalo jeftina?", pita Paunović Mitrovićeva.

Dodatni problem je što u Pirotu nema referentne laboratorije za ispitavanje otrovanih životinja. U komunalnoj i veterinarskoj inspekciji kažu da u poslednje vreme nije bilo prijava građana o trovanju kućnoh ljubimaca.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike