Kako zaštiti decu od njihovih vršnjaka

Igor Jurić rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da članovi Fondacije obilaze škole svake nedelje, po tri četiri škole, i da ne postoji škola koja nema problem sa vršnjačkim nasiljem.

"Nekoliko škola su molile da napravimo radionice, gde bi se moglo preventivno delovati i mi smo održali nekoliko okruglih stolova. To je generalno naš veliki problem i u narednom periodu susrešćemo se sa posledicama", rekao je Jurić.

Jurić ističe da kada pričamo o zlostavljanju i vršnjačkom nasilju ne može da se kaže šta je gore – da li maltretiranje preko društvenih mreža ili fizičko, tu je tanka linija.

Rekao je da se nekoliko slučajeva, koji su započeli preko društvenih mreža, a koje je Fondacija kroz svoje filmove prikazivala – završilo tragično na način da su neka deca izvršila samoubistvo.

Jurić je rekao da će jedna od tema konferencije 27. septembra u Subotici biti suicid kod mladih i dece. "Činjenica je da smo razapeti između tradicionalnog i onog savremenog vaspitanja", kaže on.

"Danas u ovom savremenom nekako samo gledamo kako ćemo zaštititi decu i šta treba sve da radimo sa decom sa jedne strane, a oni ne vide posledice", kaže Jurić.

Prema njegovim rečima, veliki problem je ono što je direktor škole iz Barajeva pomenuo – ne možemo da krivimo decu i da se pitamo – zašto se ovo dešava i zbog čega je vršnjačko nasilje u ekspanziji i da sada zabranjujemo i sankcionišemo neke stvari, a sa druge strane, nudimo u dva sata popodne nasilje koje nije kažnjivo.

"To je nešto što nudimo i deca se na to ugledaju, gledaju neke vrednosti i sa tim se poistovećuju i vide – pa ako to neko radi u javnom životu na javnim nacionalnim televizijama zašto ja ne bih radio u školi", kaže Jurić.

To je posledica onoga što mi odrasli njima pružamo i dok mi odrasli ne počnemo sebe da menjamo i konrektno ne menjamo naš sistem ne možemo da očekujemo da se deca menjaju, istakao je Jurić.

Na radionice dolaze roditelji dece koja nisu problematična, a oni roditelji čija deca jesu problematična ne dolaze. "Oni neće da dođu iz nekoliko razloga – možda ih to ne interesuje, možda što shvartaju da imaju problem a neće da ga podele sa okolinom ili su uplašeni", kaže Jurić. 

Pretnje smrću preko društvenih mreža 

Postoje pretnje smrću preko društvenih mreža između dece. Deca to često koriste, zakazuju razne tuče i problem je što policija ne može da reaguje, kaže on.

"Ali druga je stvar što ne reaguju druge službe koje imaju pravo i obaveze da rade. Nema dovoljno kapaciteta", istakao je Jurić.

Ispričao je da je bio u Zagrebu na poliklinici koja se bavi nasiljem nad decom. "Pričali smo kako bi bilo da kod nas to zaživi, a u Vojvodini postoje dva dečja neuropsihijatra", rekao je Jurić.

Govoreći o čoveku koji je uhapšen jer mu je pretio smrću preko društvenih mreža, Jurić kaže da mu prećeno šest meseci. Nije o tome mnogo govorio da bi izbegao publicitet.

"Zadnjih mesec dana počela je pretnja porodici i to je postalo nešto što me je zabrinulo, a obični ljudi su u velikom problemu", zaključio je Jurić.   

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike