Kako stručnjaci tumače vest da je Šumaher ponovo svestan

Velibor Jolić, neurolog Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" rekao je da je koma najteži poremećaj svesti i da detalje Šumaherove bolesti zna samo tim lekara koji ga prati. 

Mihael Šumaher je bio u komi koja je dugo trajala, objasnio je doktor Jolić i dodao da je uzrok njegove kome najverovatnije bio strukturne prirode. 

"Uzroci mogu biti brojni, iz glave ili iz tela. Nekada su mozak i glava žrtve problema u telu i to je češći uzrok kome", rekao je doktor Jolić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Mnogo toga je u slučaju Šumahera nejasno, ali se pominje da su pomogle matične ćelije. 

Doktor Jolić ističe da je to još uvek eksperimentalni model lečenja i da kod takvih pacijenta ima puno nepoznanica.

On je objasnio da se Specijalna bolnica "Sveti Sava" bavi bolestima koje su cerebrovaskularne i da se tu leče bolesnici kod kojijh je došlo do moždanog udara.

"Mi tu imamo jasan, strukturni uzrok koji je doveo do kome. Nekada su to imitatori moždanog udara, nekada su to tumori, ali mi imamo jasan vidljiv supstrat koji je doveo do kome", rekao je doktor Jolić.

Prema njegovim rečima, nekada se dešava da bolesnik koji je u stanju kome čuje glas, ali ne može da ga obradi, a nekada može i da prepozna boju glasa. 

Doktor je ispričao slučaj osobe sa ogromnim oštećenjem mozga koja se faktički oporavila, iako su sve moguće prognoze bile loše.

"U tom mozgu je postojao jedan atipičan potencijal za oporavak, takav da je osoba uspela da preživi, uspela da govori i za šest meseci dođe na kontrolu", rekao je doktor Jolić. 

To su stvari koje se dešavaju, ali su ipak veoma retke, naveo je doktor Jolić.

Jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji tog sporta Mihael Šumaher doživeo je težak pad na skijanju u decembru 2013, zbog čega je pao u komu.

Šumaher je sedam puta osvajao šampionat Formule 1, dva puta sa Benetonom, a pet sa Ferarijem.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike