Kako porodice sa troje i više dece u Lebanu mogu da uštede 1.000 evra

Tridesetogodišnja Milica Stevanović iz Lebana je majka troje dece. Ponosno ističe da je u ovom trenutku to njeno najvažnije i jedino zanimanje koje traži posvećenost, odgovornost i pregršt ljubavi. Početkom godine ćerkama Ljubici i Anđelki darivala je brata Jovana.

"Tri je neki minimum gde može svaka porodica, svaka majka da rodi. E sad, za više treba više požrtvovanja", kaže Milica Stevanović. 

U susednom domu Petra, Angelina i Damjan. Uz državne mere populacione politike i lokalna samouprava čini sve da ovakvih porodica bude što više.

"Svako novorođeno dete na području naše opštine dobija 20.000 dinara i poklon-paket bebi opreme za porodicu, za dete. Takođe besplatna je užina za svako treće i naredno dete. Takođe, besplatan je vrtić za svako treće i naredno dete. Sa ministarstvom za populacionu politiku već dve godine realizujemo projekat samozapošljavanja za roditelje i mlade bračne parove", navodi predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović. 

Pospešiti rađanje, ali pre svega olakšati život porodicama sa troje i više dece, cilj je i kartice "Cene dole za tri plus". Ušteda na godišnjem nivou je do 1.000 evra.

"Imamo 35 poslovnih saradnika, tako da će majke moći da ostvare popust. Nadamo se da će to da se širi i dalje. Pozivamo i preduzetnike da pristupe pokretu i omogućimo lagodniji i lepši život majkama i porodicama sa troje i više dece", kaže Tamara Stefanović, koordinator za populacionu politiku opštine Lebane i majka petoro dece.

Ponosne kartice, kako ih zovu, u rukama su prvih 120 porodica. U Lebanu ih je preko 300.

Slika sa ulica Lebana ohrabruje. Dobra vest i iz vrtića. Od septembra, posle proširenja, prekobrojnih ne bi trebalo da bude.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike