Kako otići na putovanje bez straha od prevare

Za novogodišnje i božićne praznike rasprodati su turistički aranžmani za putovanja po evropskim gradovima.

Najgore je prošla grupa turista koja je organizatoru platila ceo iznos i krenula iz Beograda. Stigli su do prve lokacije i tu ostali. Autobus se nije pojavio pa ne samo što se nisu smestili u hotel i narednog dana nastavili putovanje, već nisu mogli ni da se vrate u Srbiju.

Morali su da se dovijaju na razne načine, pa su se u Srbiju vratili kako se ko snašao. Ispostavilo se da su reklamu za aranžman videli na društvenim mrežama, a novac su uplatili osobi koja nema turističku agenciju.

"Sve mora da bude transparentno, da se vidi poslovno ime turističke agencije, matični broj, PIB agencije, da možete o nekim osnovnim informacijama da se informišete, da dobijete Ugovor o putovanju jer samo tada se možete pozvati na Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o turizmu", objašnjava Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Dodaje da, ako sa druge strane imate registrovano pravno lice za obavljanje turističke  delatnosti, a ispostavi se da je radio na crno, da postoji određena prevara, "možete to lice da tužite samo ukoliko ga identifikujete".

Mnogi zameraju, ali retko ko agenciji napiše žalbu, a to je prvo što moraju da urade. Ako nisu zadovoljni odgovorom ili ga uopšte nisu dobili, ne treba da odustanu. Sledeća adresa je Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

"Ukoliko ne dobijete odgovor u zakonskom roku, obraćate se tržišnoj inspekciji koja je tu da kao organ naloži turističkoj inspekciji da vam odgovori i da dalje procesuira, pokrene prekršajni postupak kako bi se izrekla novčana kazna za ovakve prekršaje", objašnjava Jovanovićeva.

Od 1. januara počela su da se primenjuju dva pravilnika, a sve agencije imaju rok od mesec dana da obezbede licence i garancije putovanja. Limit pokrića garancije putovanja, kao i visina depozita zavise od licence koju ima agencija. To opet zavisi od toga koliko su imali putnika u proteklih godinu dana, odnosno, od dana podnošenja zahteva za izdavanje licence.

Veliki broj agencija poseduje garancije putovanja do 25. januara i do tada treba da se usklade sa novim pravilnicima i podnesu zahtev za nove licence Agenciji za privredne registre.

Tek u februaru znaće se koliko agencija u Srbiji posluje kako treba. Uskoro bi trebalo da se donese i novi propis o zaštiti potrošača pa će nezadovoljni putnici lakše moći da ostvare svoja prava, bar da im se vrati deo novca kada agencija ne ispuni ono što je u programu putovanja obećala.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike