Kako od limenki napraviti solarne panele, znaju učenici niške gimnazije „Bora Stanković“

Iako imaju samo po 15 godina, njihov solarni panel izleda veoma ozbiljno. U timu učeničke komapnije "Ekolim" ih je petoro i kažu da su inspiraciju pronašli u svakodnevnom životu.

"Mladi koriste dosta limenki dnevno. Njima treba dosta vremena da se i recikliraju i razgrade. Mi smo hteli da smanjimo to zagađenje životne sredine, kao i zagađenje od toplana, domaćinstava i da sve spojimo u jednu celinu", kaže Rastko Petrović iz učeničke kompanije "Ekolim".

Panel je napravljen od 60 limenki. Ofarbane su crnom bojom, koja najviše apsorbuje svetlost. 

"Imamo dve rupe, na dnu i vrhu. Kroz donju rupu vazduh ulazi, prolazi kroz limenke koje su izbušene i zalepljene i u njima se vazduh greje, jer je lim jako tanak i brzo se zagreva i kroz gornju rupu taj topao vazduh ulazi u prostoriju", priča Kaja Gavrilović iz učeničke kompanije "Ekolim".

Jana Simić iz te učeničke kompanije ispričala je da kad poraste želi da osnuje svoju kompaniju i da se pronašla u toj sekciji, tako da joj je baš drago što je našla taj tim, da čine jednu celinu i da neće imati samo jedan proizvod – solarni panel, već da naprave još proizvoda.

Zaštita životne sredine za ove tinejdžere veoma je važna, a njihova mentorka kaže da ih odlikuje ogroman entuzijazam.

"Ovakva energija u prvom razredu, želja da stvaraju i realizuju nove ideje i da ih realizuju do kraja se do sada nije pojavljivala u učeničkim kompanijama koje sam vodila, a Gimnazija ‘Bora Stanković’ je po tome poznata", navodi Ana Ivić Veljković, mentorka.

Iako kod nas nema ovakvih panela, oni nisu novina u svetu. Učenici kažu da postižu odlične rezultate, ali su mnogo jeftini od pravih solarnih panela.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар