Kako je komunikator promenio život malene Vere

Vera Jovičić sa porodicom razgovara pomoću komunikatora. Uskoro će u prvi razred, tako da sledi učenje slova i pisanje i savladavanje celih rečenica. Verina majka Nada ne gubi nadu da će Vera i to da savlada.

"Dosta je napredovala od kako smo ga dobili. A od početka, pošto nije verbalna još uvek, uvek je sve pokazivala pogledom, pokaznim gestom, tj. očima. Ona zenicama upravlja komunikatorom, odašiljivači su kao da je miš u njenim očima", objašnjava Nada Jovičić, Verina majka.

Kada je Vera dobila "tobi" komunikator, kao i svakom detetu, najinteresantnije su joj bile igrice i pesmice.

"Moći će da završi školu. Komunikator ima Gugl, Fejs, dosta opcija, čim se opismenimo njene mogućnosti će da se prošire. Izlazi na Jutjub, pusti pesmice i bude baš srećna što je mogla da pusti sama, jer i motorika, rukice, nemamo precizne pokrete", navodi Nada.

Na čelu Fondacije "Anđela", koja pomaže deci koja sama ne mogu sve, nalazi se Ozren Prica. Do sada su obezbedili dva komunikatora. Jedan je Verin, jedan koriste u specijalnoj školi "Dragan Hercog", a u toku je prikupljanje novca za još jedan koji će pokloniti porodici u Užicu.

"Sva ta deca nemaju ništa funkcionalno osim pogleda i taj pogled im omogućava sve što može tehnologija u ovom trenutku. Nije ‘tobi’ komunikator uređaj koji može svakom detetu da pomogne, postoji čovek u Srbiji, živi u Novom Sadu, diplomiran je inženjer Nemanja Šević. On je sam pre 20 godina finasirao studije za ovu tehnologiju u Americi – njegov rad i alati su neophodni da analiziramo da li će dete moći da koristi", naglašava Ozren Prica, Fondacija "Anđela".

Cilj fondacije je da obezbedi što više takvih komunikatora, jer na taj način logopedi i defektolozi sa decom mogu da rade i na daljinu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike