Kako je Dona iz Hjustona saznala za Kamenu Goru i svoj život nastavila u toj vazdušnoj banji

Regionalna razvojna agencija Zlatibor za proteklih šest godina realizovala je više od 20 projekata koji su finansirani iz fondova Evropske unije.

Agencija pokriva šest opština, a jedna od njih je i Prijepolje, gde se između ostalog najviše ulagalo u seoski turizam i adaptaciju starih seoskih kuća.

"Na koji način sa minimalnim sredstvima adaptirati neke objekte za seoski turizam. I to je iniciralo veliki broj u celom područja od Peštera, Kamene gore, Jadovnika, Zlatara u Novoj Varoši da su mala domaćinstva uz minimalna ulaganja pripremila svoje objekte", navodi direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić.

Jedna od tih kuća koja je obnovljna uz pomoć EU je i kuća Živka Kijamovića.

"Kuća je pravljena 1947. godine, pravljena je od kamena i drveta. sačuvana je ali sam to morao da prekrijem limom jel više nema majstora za tu šindru", kaže Živko Kijamović iz konačišta "Bor".

Do Živka i ostalih komšija turisti dolaze putem interneta. Fotografije Kamene Gore koje je objavljivao obišle su ceo svet, a neke od njih su u ovo malo selo dovele nove meštane. Donu, ženu našeg porekla koja je životni vek provela u Americi u Hjustonu.

"U sebi imam nešto čudno, što je u meni ostalo, iako sam otišla kao dete, ogromna ljubav prema Srbiji i mom narodu. Ja sam otišla sa nekom tugom i uvek tu negde pozadi mi je bila Srbija. Ja kad šetam ovde kroz šumu, ja osećam da je to moja šuma. U Americi je sve lepo, ali to nije moje", ističe Dona Petrović.

Donu su meštani brzo prihvatili. U Kamenoj Gori je kupila kuću, a čari ove vazdušne banje otkriva svojim prijateljima iz Amerike.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар